måndag, augusti 20, 2007

Disneyland

Då har vi klarat av årets semester. Idag började allvaret igen. Tony började jobba, Holger började på dagis, Clara började förskoleklass och jag har beställt kurslitteratur. Semestern blev inte heller som vi hade tänkt oss med sommarstugan, utflykter och renoveringar. Istället hamnade vi först i Mumindalen och sedan på Disneyland. Mumindalen har jag redan skrivit om och Disneyland gör mig förstummad i fingrarna, det var så otroligt att vara där. Hela Paris var som att kliva in i en film eller nåt. Eftersom syster Matilda också var med på denna resa lånar jag hennes sammandrag och gör lite tillägg.

dag 1 : upp och hoppa klockan 4 på natten och drog iväg till arlanda. väl framme så hade ac styrt upp det så bra så att vi skulle hajka oss alldeles själva från flygplatsen Charles de Gaulle in till paris och sen vidare ut till disneyland där vårt hotell låg. dessvärre pajjade tågbanan när vi kommit halvvägs, så vi fick stressa runt o härja på hela paris tågnät i stort sett... vi bytte tåg typ 6 gånger med 2 barn, 1 barnvagn och 3 stora resväskor. Tony (Steve Martin) lyckades med konststycket att nästan sätta sig platt på tåggolvet. Han reste sig för att flytta sin väska som stod i vägen och när han skulle sätta sig igen hade sätet fällts upp. Gubben som skulle passera fångade dock upp honom men vi fick oss verkligen ett gott skratt. det är en stor myt att fransmän är otrevliga, för mer hjälpsamma människor har jag aldrig stött på ! Trots att gubben inte kunde ett ord engelska och vi inte förstod franska kämpade han för att få oss på rätt tåg. vi kom tillslut fram till hotellet och sen drogs det vidare in till disneyland och rena rama drömvärlden!




dag 2 : upp tidigt tidigt o jäktade iväg in med buss-tåg-metron till paris. ac höll på att gå upp i bitar av stress (och kissnödighet) och sista biten sprang vi som tokar. kom med nöd och näppe fram och hann med sightseeingturen vi hade bokat in oss på (fick dock vänta ytterligare en och en halv timme innan vi kom till en toalett....såg en hel del stjärnor på den sightseeingen!). paris är en fin stad. vi kollade på alla viktiga byggnader, åkte båt längs seine och åkte upp i eiffeltornet där vi käkade sniglar och drack kir royal. Tog dessutom säkert 100 kort på Eiffeltornet ur alla dess vinklar...
sen tillbaka till disneyland där det började störtregna! alla andra besökare åkte hem... men inte vi! lite regn dör man ju inte av, så vi passade på att åka alla karuseller som det vanligtvis brukade vara 2timmarsköer till, som det inte var nån kö alls till då! Clara uppskattade dock inte mörkret särskilt inte i Äventyrslandet (med pirater) och Vilda Västern. sent på kvällen slutade det regna och vi tittade på drömslottet som tändes. det var så vackert! storslagna fyrverkerier och vacker musik. sen hem till hotellet och bums i säng !

dag 3 : gick upp lite mindre tidigt, käkade frukost efter långt köande o sen åkte vi in till studiopark där vi spenderade dagen. där fanns det massvis med häftiga karuseller och bakom kulisserna-saker att ägna sej åt. vi såg teatrar och filmer på häftiga biografer.

på kvällen stressade jag och ac in till paris igen för en romantisk kväll (även denna gång sprang vi mot klockan dock utan att se stjärnor). vi åkte båt längst seine igen i solnedgången och såg paris tändas. när det var mörkt ute så åkte vi runt o kikade på eiffeltornet som glittrade och triumfbågen och så vidare. det var fint. avslutade kvällen med ett besök i montremartre och moulin rouge. det var fint. Vi var inte precis de enda som åkt dit enbart för att ta kort på byggnaden. Det kryllade av turister där....dessutom kryllade hela gatan av barnförbjudna klubbar...och då menar jag verkligen BARNFÖRBJUDNA!! Istället för en kvällspromenad i omgivningen tog vi tunnelbanan hem.

dag 4 : vaknade upp och packade väskorna inför den sista dagen på disneyland och studiopark. shoppade souvenirer och annat viktigt man måste göra när man är utomlands sen åkte vi till flygplatsen på eftermiddan. denna gång med ett direkttåg för att slippa krångel (gick inte att få någon information om spåret var lagat eller inte) dessutom tog det bar 10 minuter istället för 1 ½ timme, säkrast med tanke på vilken otur vi haft med att passa tider hittills... väl framme så fick vi information om att planet var överbokat och dom frågade oss om vi kunde tänka oss att stanna en extra natt på ett hotell som dom skulle ordna åt oss. vi skulle även få trerättersmiddag och frukost, samt 1500 kronor i kompensation per person (inklusive barnen). så vi stannade kvar och åkte istället med morgonflyget på lördagsmorgonen. helt okej liksom ;P Holger blev dock lite besviken för han ville ju åka flygplaaaan!

dag 5 : upp tiiiidigt igen. Clara blev kroppsvisiterad eftersom det pep när hon gick igenom säkerhetskontrollen, inget hittades dock så hon fick gå. flög hem och var hemskt trött och sliten efter allt fläng hela veckan. trött och sliten såg jag ut och blev tagen i tullen för att jag såg ut som en knarkare, men när jag förklarade att jag bara hade vart på disneyland med en barnfamilj så lugnade dom sej. tack för den ! Snacka om fördomar.

Tack Matilda för lånad text och bild.

1 kommentar:

tilda sa...

nämen varsegod :P haha